People’s number one fear: public speaking. Number two fear: death.

You’ve probably heard this Seinfeld joke:

According to most studies, people’s number one fear is public speaking. Number two is death. Death is number two. Does that sound right? This means to the average person, if you go to a funeral, you’re better off in the casket than doing the eulogy.
Zo start het geestige blog van Tim Urban waarin hij beschrijft wat er met hem gebeurde toen hij gevraagd werd een TED talk in Vancouver te geven.

Er zijn grofweg drie mogelijkheden in de voorbereiding aldus Urban. Je kunt gewoon het podium opgaan en al pratend hopen dat je iets te vertellen hebt. Vereist hardcode self-confidence en eigenlijk alleen realistisch voor een toast bij een diner of spontane speech op een feest. Niet echt een optie voor een TED waardig verhaal. Een tweede mogelijkheid is de inhoud goed voorbereiden en aan de hand van kernwoorden het verhaal min of meer spontaan vertellen. Als je vertrouwd bent met de inhoud kan het. Maar je weet natuurlijk niet zeker of je verhaal goed zal gaan. Wat zullen de zenuwen doen? Zul je niets vergeten? Zul je in de goede stemming zijn? Risicovolle optie. De derde manier is een steengoed verhaal maken,  helemaal uitschrijven en uit je hoofd leren. Leren tot het Happy-Birthday-level! Dat is cruciaal, dat je de tekst kent zoals acteurs hun tekst kennen. Je moet je tekst kunnen dromen. Iemand moet je midden in de nacht wakker kunnen maken en dan moet je meteen je tekst kunnen zeggen. Zoals je op een feest meteen kunt invallen bij Happy Birthday terwijl je doorgaat met wat je aan het doen was. Dan zit het opgeslagen in je onbewuste en heb je tijdens je presentatie je hoofd vrij om echt te reageren op de zaal, nuances aan te brengen in je verhaal, natuurlijk en authentiek over te komen, kortom de presentatie van je leven te geven.

Dit laatste vereist enorme voorbereiding. Urban besluit dat het voor de TED talk in Vancouver  de enige optie is en doet zeer geestig verslag van zijn getreuzel in de voorbereiding en de tijdnood waarin hij terecht komt, lees hier zijn blog.

Er is oefening nodig om een presentatie natuurlijk te laten lijken. Authenticiteit en gemak komen niet vanzelf. In de 21e eeuw draait het om ideeën dus hoe beter je jouw ideeën kunt verkopen hoe succesvoller je zult zijn. Het goede nieuws: als je weet waar je op moet letten en bereid bent ervoor te werken is gepassioneerd speechen mogelijk. Het lezenswaardige boek Spreek als TED staat boordevol inspiratie. Zoals de ondertitel belooft: de 9 geheimen van de beste sprekers ter wereld. Zodat het publiek emotioneel geraakt zal zijn en je als spreker vernieuwend en memorabel bent.

En eigenlijk is dit toepasbaar op bijna alle communicatieve situaties: gesprekken, pep-talks….ik ga het uitproberen in mijn lessen :)).