“You can spend all day getting ready… and then blow the whole thing when you open your mouth”

november 23, 2015

Aldus Kathleen Turner.

Herkenbaar? Eindeloos voor de spiegel. Welke jas, jurk, schoenen, wel of geen sieraden, kostuum, stropdas …??? Wat past het beste bij je presentatie, dat belangrijke gesprek of die grote meeting? Je bereidt jezelf  ‘uiterlijk’ voor. Als je weet dat je er goed uitziet voel je je zekerder. Het beeld domineert immers  in onze maatschappij. Het belang van fysiek aantrekkelijk, sexy, gespierd en slank zijn, spat van de cover van iedere glossy.

En doe je ook een warming-up voor je spraak? Heb je hardop geoefend?
Waarom niet?
Hoe je spreekt, bepaalt in grote mate of je overkomt. Het is pijnlijk als je spraak niet communiceert. Hoe je eruitziet is maar de helft van de uitstraling. Maar dat staat er niet bij op de cover van de glossy. Spraak lijkt onder de radar van het collectieve én persoonlijke bewustzijn te vliegen.

Naomi Wolf zette onlangs ‘spraak’  in de schijnwerpers met haar felle oproep:
Young woman, give up the vocal fry and reclaim your strong female voice!
Jonge vrouwen laten hun stem krakend wegzakken en camoufleren zo hun vrouwelijke kracht, vindt Wolf.


(Overigens niet voorbehouden aan vrouwen. Premier Den Uyl deed het ook veelvuldig).
Ik vind het interessant dat Wolf deze uitspraak doet. Zij geeft blijk van bewustzijn. Dat je spraak je communicatieve kracht kan verzwakken of versterken. En daarin heeft ze volkomen gelijk.

Maar iedere vrouw mag toch praten zoals ze wil? Natuurlijk! Maar je gaat dan voorbij aan het feit dat je spraak wél iets oproept bij de luisteraar! Ook al lijkt niemand zich daarvan bewust te zijn.
Moeten we wél moeite doen om er lichamelijk goed uit te zien en maakt het niet uit hoe we klinken?
Naomi Wolf raakt een snaar in onze collectieve bewusteloosheid op het gebied van spraak!

Doodeng. We kennen allemaal de akelige ervaring van jezelf horen op een opname. Laten we het niet hebben over onze stem. Te gênant. Kop in het zand en oren dicht.
Terwijl de wereld vol zit met kleine en grote misverstanden die door de manier van spreken veroorzaakt worden.

De jonge gedreven verkoper wordt door de klanten niet serieus genomen. Niet omdat hij niets weet. Maar hij klinkt als een kind, zo hoog en snel. En de aardige, zorgzame, oude dame denkt dat ze moeilijk nieuwe contacten legt maar ze weet niet dat haar hoge, schelle stem mensen afstoot.
De great lover met de nerd voice wordt door niemand opgemerkt.
En de malafide verkoper met zijn mooie lage stem kan ongehinderd zijn gang gaan.
Margaret Thatcher ging lager spreken en werd van ‘kakelende kip’ een Iron Lady en won de verkiezingen……De Zweedse Greta Garbo had geluk dat het Amerikaanse publiek haar Zweedse accent en low, throaty voice accepteerde. Daar waren even grote zorgen over. Zou ze de overgang van stomme film naar geluidsfilm wel kunnen maken?
Doordat het beeld zo dominant is in de maatschappij spenderen mensen soms een fortuin aan geld en tijd aan kapper, kleding, styling, personal trainer, massage en diëten. En vergeten ze de factor spraak mee te nemen in hun overweging als ze hun uitstraling willen verbeteren.
Je kunt in de sportschool oefenen tot je een ons weegt, maar wat als de kern van je probleem in je spraak ligt……?