Bestaat er een bril voor een zwakke stem?

november 30, 2014

Een bezorgde vraag:
Mijn stem is tegenwoordig snel moe en lijkt dan weg te vallen. Ik geef lezingen en workshops maar haal het einde van de dag maar net. Ik maak me zorgen, ik ben al wat ouder. Gaat een stem net als het gehoor en gezicht achteruit met het verstrijken der jaren? Wat kan ik doen want er bestaat geen bril voor een zwakker wordende stem, toch?

Helaas bestaat er inderdaad geen stembril. Misschien zou je de microfoon zo kunnen beschouwen. Maar dat is zeker niet altijd een oplossing. Wat te doen?
In een gesprek kwamen we al snel tot een paar inzichten. De stem was helemaal niet zwak. Maar een hele dag spreken in een grote droge congresruimte is toch een soort topsport voor de stem. Als je niet lekker veel water drinkt, worden de stembanden droog en daardoor gevoelig. Drinken moet eigenlijk al vier uur voor het begin van de lezing beginnen. Dat is de tijd die nodig is om het water in het lichaam op te nemen. En dan blijven drinken.

Topsport van de stem vraagt om een topconditie van het lichaam. Als de houding een klein beetje inzakt, de schouders en nek gespannen raken, verhindert dit een vrije adem. De stem wordt niet meer gesteund en raakt vermoeid. Dus trainen op een goede rechte houding in de bovenrug en ontspanning van de schouders en nek! En een kleine stem-warming-up voor aanvang.

Daarnaast bleek er nog iets. Ze begint haar lezing graag met activering van de zaal. Ze stelt vragen, laat haar luisteraars nadenken en met elkaar overleggen. Dat werkt geweldig. Maar na een tijdje wil ze natuurlijk weer de aandacht van alle inmiddels enthousiast discussiërende deelnemers. Dan roept ze luid of schreeuwt zelfs een beetje om haar verhaal te kunnen voortzetten. Ze merkt dat ze zich dan een beetje overschreeuwt, dat dat haar stem vermoeit. Ze vraagt hoe ze op een goede manier luid kan roepen. Eigenlijk is het onmogelijk, tenzij je een stentorstem hebt, om over een grote groep luid pratende mensen heen te komen. Je moet dat niet met je stem willen oplossen…… En dan komt ze op het lumineuze idee een gong te gaan gebruiken. Ze heeft nog een heel mooie waar ze al langer iets mee wil doen.
Dus haar stembril bestaat uit: water, een gong en een beetje fysieke training.