Annechien Steenhuizen Rrrockt en Rrrolt het NOS Journaal

Op 3 mei 2013 zagen we Sacha de Boer voor de laatste keer het NOS journaal presenteren. En nu doen we het met Annechien. Dat is even wennen. Luister maar:

Een lage, wat hese stem. Beetje doorrookt rock and roll. Eigenlijk een vreemde tegenstelling: een elegante verschijning en een zware, donkere stem. Je verwacht een andere klank als je haar ziet.

Ze benadrukt de in hoofdletters getypte woorden:

Dat en meer over een PAAR minuten, tot zo. Dit is de NOS op drie van dinsdag ZEVENTIEN mei.

Goedenavond, er wordt al DRUK gespeculeerd over de OPvolging van Dominique Strauss-Kahn, terwijl de IMF topman de komende dagen doorbrengt in een van de meest GEWELDDADIGE gevangenissen van New York: Rikers Island , samen met VEERTIENDUIZEND andere gedetineerden.

De klemtonen ontstaan doordat ze de woorden harder, met meer volume uitspreekt. Dit intonatiepatroon is eigenlijk wat mannelijk. Vrouwen gebruiken meestal meer melodieuze beweging, meer toonhoogte verschil. Daardoor ontstaat de indruk: aardig, vriendelijk of vrouwelijk. Mannen gebruiken toename van volume om een woord te benadrukken. Dat klinkt: stellig, zelfverzekerd.  De mannelijke intonatie vertelt (los van de inhoud!!): dit is de waarheid, dit IS zo.

Tip voor  vrouwen: probeer het eens in een vergadering! Spreek lager en met minder melodie! Dikke kans dat je veel meer effect sorteert met dezelfde woorden! Niet voor niets moest Margaret Thatcher haar spreken veranderen omdat ze „kakelde als een kip” met hoge, beetje krijsende uithalen, waardoor er niet naar te luisteren was. Als de vrouwelijke intonatie te extreem ingezet is het ook weer niet goed, in de volksmond is iemand dan een heks of  kijvend wijf. En soms is dat misschien ook zo :))

De intonaties van Annechien zijn zeer geschikt om een rugby team dat op verliezen staat weer moed in te spreken. Maar het is even wennen om zo toegesproken te worden als je het nieuws wilt luisteren.

Helpt de beklemtoning ons nu eigenlijk in het begrip van wat ze zegt? Ze beklemtoont: DRUK gespeculeerd....zou GESPECULEERD niet beter zijn? En dan: de OPvolging van...ook een beetje raar. En vervolgens horen we vooral: GEWELDDADIG en VEERTIENDUIZEND... daarmee wordt de mededeling sensationeel in plaats van informatief.

En dan besluit ze:

Da was uhm. Meer nieuws vind je op onze site…en de rest wordt afgeraffeld. Kennelijk is het niet meer echt van belang. Ik hoor vooral: hup klaar weer met al dat nieuws.

Nog een kleine opmerking: de nadrukkelijk rollende RR, de OO-klank die wat naar een OW neigt, de neiging om hier en daar de woorden wat af te raffelen. En er is in de tonaliteit nauwelijks verschil tussen de berichten. Alle berichten krijgen dezelfde toon en manier van intoneren mee. Beluister het verschil met Sacha de Boer, ieder bericht krijgt zijn eigen tonaliteit mee: Syrië klinkt anders dan de nepsigaret.

Ze varieert niet alleen met toon en volume maar ook met ritme. Het klinkt muzikaal en per bericht aangepast aan de inhoud. Een mooie beweeglijke stem die subtiel nuanceert zonder dat het opvalt.
De voormalig nieuwslezer Philip Freriks vond goede kleding een vorm van fatsoen want de andere mensen zitten daar tenslotte de hele tijd tegenaan te kijken. Goed spreken is dat eigenlijk ook. Als Sacha spreekt ervaar ik dat: ze spreekt ons vriendelijk en open toe en gidst ons door de berichten.

Sacha de Boer bedankte ons allemaal bij haar allerlaatste journaal op 3 mei 2013
Je hoort de emotie in haar stem komen….

 

…grote klasse!