Zekerheid dat je spraak de topsport van het acteren aankan…

…EEN BETROUWBARE, STERKE EN VEELZIJDIGE STEM!

 

IEDERE ROL EEN AUTHENTIEKE, GELOOFWAARDIGE EN VERRASSENDE MANIER VAN SPREKEN

Er zijn acteurs die met een beperkte spraak mooie carrières hebben.

Maar waarom niet streven naar de meest verbijsterende, fenomenale, indrukwekkende stem van deze planeet?

DE SPRAAKACADEMIE

 

Spraak is topsport

Topsport

Je bent acteur, met hart en ziel want het is het mooiste beroep op aarde. Iedere nieuwe rol, tekst, regisseur, publiek, theater en filmset stellen jou en je spraak voor nieuwe uitdagingen. Topsport: je moet presteren en staat bloot aan kritische ogen en oren. Na een tijd merk je dat het vak zijn tol eist. De herhaling van het spelen, zware omstandigheden op een locatie of set, tijdgebrek waardoor je niet kunt bijtanken en vernieuwen. Subtiel bekruipt je het gevoel dat de dingen die je doet sleets aan het worden zijn, dat je telkens in hetzelfde spoor terecht komt. Je krijgt opmerkingen over je spreken waarvan je schrikt.

Stress en spanningen uit een repetitie of rol blijven in je lichaam hangen, worden een gewoonte en gaan hinderen. Op een ochtend word je wakker met een stem als schuurpapier en je raakt in paniek. Je moet spelen! Je schaamt je, vroeger had je nooit problemen. Je hoopt dat het na een nacht slapen over gaat, maar merkt dat je herstelvermogen minder is geworden. Lukraak begin je te oefenen, maar het helpt niet. Je mist concentratie door stress. Waarom heb je je stem zo verwaarloosd?Je krijgt buikpijn van het idee dat je stem er niet meer bovenop komt. Hoe kun je dan nog spelen? Waarom ga je regelmatig naar de sportschool maar heb je geen systeem waarmee je je spraak in conditie houdt? Waarom bestaat er eigenlijk geen sportschool voor de stem? Voor een auditie doe je lukraak en wat zenuwachtig een warming-up. Voor een zware voorstelling weet je eigenlijk niet wat je specifiek zou moeten doen. Je doet niets om na een inspanning je stem te laten herstellen. Een knagend gevoel van onvrede, want je weet hoe heerlijk het voelt als je spraak je intentie moeiteloos volgt. Waarom kun je de discipline niet opbrengen om regelmatig te oefenen? Waarom komt het er niet van? Hoe kan het dat je de oefeningen vergeten bent die je op school zo intensief hebt gedaan?

 

TROOST

Troost

Troost je! Je bent de enige niet!Het overkomt de besten! Zelfs de allergrootste en succesvolste acteurs kennen periodes waarin de belasting hoog is en er opeens een stemprobleem ontstaat. Een verkoudheid, virus, kleine inspanning die eerst gewoonte en toen oorzaak van het stemprobleem werd. Gebrek aan conditie van adem en stembanden wreekt zich. Zwangerschap, hormonale veranderingen, het speelt allemaal mee. Schaamte en paniek! Door regelmatig oefenen check je telkens weer in bij je eigen stem en signaleert tijdig problemen. Je gaat nauwkeuriger observeren en sturen!
Ik help je structuur in je oefenritme aan te brengen. Maar jij  moet het DOEN!

 

Stem

Wil jij een betrouwbare, sterke en veelzijde stem?

Een stem, die je bij iedere rol een authentieke, geloofwaardige en verrassende manier van spreken laat horen!

Dat kan! Ik help en gids je. Door te doen ontstaat er structuur in je oefening.
Doe het niet goed, maar doe het!
-René Lobo-

 

“Tell me the word and I will speak it.
I will speak the stars of heaven into a crown for your head;
I will speak the softness of the night for your bed and the warmth of summer for your coverlet;
I will speak the brightness of fame to light your way;
I wil speak untul the hardness of you melts away and your heart is free for once more.”
-Stephan R. Lawhead-

 

Yvette FijenYvette Fijen, spraak coach!

Al ruim 30 jaar werk ik met acteurs. In Nederland bestaat niet echt een traditie van trainen. Voor je collega’s in de UK en Duitsland bestaan er veel meer mogelijkheden om door te ontwikkelen. Het schijnt daar heel normaal te zijn. Zoals zangers het ook vanzelfsprekend vinden aldoor zanglessen te krijgen, ook als ze al jaren in het vak zitten. Jammer voor de Nederlandse acteur! Je spraak kan door oefenen interessanter, authentieker, preciezer en rijker worden! Je kunt nog veel beter worden dan je nu bent!

Mijn doel is dat je stem betrouwbaar en sterk wordt. Dat je de meest authentieke, indrukwekkende en fenomenale stem van deze planeet ontwikkelt. Dat je iedere rol door je spreken naar een hoger plan tilt. Dat je net zo goed wordt als de beste van je buitenlandse collega’s!

Online creëer ik een omgeving waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt om dit te bereiken.

 

Hoe zou het zijn als…

 • Jij beslist voor een auditie of voorstelling welke van de oefeningen je gaat doen?
 • Jij  de tijd en soort oefening kiest die je nodig hebt?
 • Je de zekerheid voelt dat je spraak prima is opgewarmd?
 • Je geen stress en afleidende gedachten hebt?
 • Al je aandacht kan gaan naar het acteren?
 • Je nieuwe klankkleuren vindt in de muzikaliteit van je spraak?
 • Je stemoefeningen doet, gericht op de rol?
 • Je niet bang meer bent om in herhaling te vallen?
 • Je in rust werkt aan je spraak?
 • Je stem een rots in de branding is?
 • Je complimenten ontvangt omdat het prettig luisteren is naar jouw stem?
 • Je stem rijker wordt en meer karakter krijgt?
 • Je tot de besten behoort omdat je inspanningen doet die alleen ‘de besten’ ervoor over hebben?
 • Je beter wilt zijn dan gisteren?
 

SPREEK DE STERREN VAN DE HEMEL

Een online oefenserie van 3 weken. Een serie oefeningen die ik voor je heb ingesproken. Geen toeters en bellen of overbodige informatie, maar oefeningen die hun nut bewezen hebben de afgelopen 35 jaar op de Toneelacademie en in de praktijk van oud-studenten. Je kunt oefenen waar en wanneer jij maar wilt, ook als je schema eens een keer anders is. De oefeningen blijven ook na deze drie weken voor jou beschikbaar. Natuurlijk is zelfdiscipline belangrijk, maar je hoeft niet meer na te denken hoe het ook alweer ging. Doe mee, net zoals je op school deed, op verloren momenten, specifiek voor een auditie of voorstelling of op vaste momenten in de week. Ik blijf je inspireren via de mail, om je aan te sporen zodat jij daadwerkelijk aan de slag gaat. Zo heb jij zekerheid dat je je spraak veelzijdig traint, je stem betrouwbaar en sterk wordt.

WAT JE OOK KUNT DOEN

Natuurlijk kun je ook privélessen nemen bij een logopedist of zangdocent. Dan ben je na een paar lessen veel duurder uit.  Ga jij daardoor wel op regelmatige basis oefenen? Jij bent inmiddels zo ervaren, dat je best weet hoe de meeste oefeningen gaan, maar doe je ze ook?

This is really a bad confession, but one of the reasons I started smoking is because I didn’t like my voice and wanted it lower. Much sexy and lower. Raspier.
-Shannon Doherty-

Laat bovenstaande tekst eens tot je doordringen! Ik neem aan dat dit voor jou geen optie is. Er zijn veel betere manieren om een interessante en expressieve stem te ontwikkelen.

 

 

PROGRAMMA

WEEK 1 DE BASIS

De eerste week herhalen we de basis. Adem- en stemoefeningen waar je je stem herontdekt en werkt aan de rijkdom van je klank. Ik leg ook uit waarom het goed is om een keer per week een uitgebreide training te doen. Met de tekst De Europese romantiek, kortweg Byron genoemd, gaan we de articulatie weer onder de loep nemen. Jezelf opnemen en kritisch luisteren. Ik geef je aan waar je op kunt letten.  Lax Vox is een vrij nieuwe oefening waar veel acteurs baat bij hebben. Het slangetje zit als cadeau bij deze cursus. Het is heel handig in het opwarmen en herstellen van je stem en je kunt het ook gebruiken om te trainen.

WEEK 2 DE STENTORSTEM

Een enkeling is gezegend met een stem die vanzelf klinkt tot de achterste rijen van het hoogste balkon. De rest moet hiervoor trainen en kunnen het dan ook! Deze week leg ik uit wat je stem voor groter volume moet kunnen en hoe je dat kunt oefenen. Gewicht heffen voor de stem. En besteden we aandacht aan wat groot volume betekent voor je articulatie en adem. En welke problemen je zoal tegen kunt komen.

WEEK 3 DE MICROFOON

Deze week het delicate werk, fitness voor je articulatie. Hoe kun je je spraak trainen voor de microfoon? Wat kun je doen als warming-up? Hoe vergroot je je expressieve mogelijkheden?

BONUS EHBO-KIT

Als bonus ontvang je een EHBO-KIT; alles wat je niet wilt horen maar je toch moet weten.
Wat doe je bij een vermoeide stem? De do’s en don’ts. Alles over stemvoedsel, de cooling-down, waarom je beter niet kunt roken en tijdens het uitgaan oordoppen nodig hebt en nog veel meer.

Word leermeester van je eigen stem!

DE STERREN VAN DE HEMEL SPREKEN

PRIJS € 139,- (incl. btw)

 • ONLINE TRAININGSPROGRAMMA VOOR ACTEURS
 • GEDURENDE 3 WEKEN, ELKE WEEK EEN NIEUWE LES
 • BESLOTEN FACEBOOKGROEP
 • MATERIAAL BLIJFT BESCHIKBAAR
 • BONUS EHBO-KIT
 • LAX VOX SLANGETJE CADEAU
BESTELLEN

NIET GOED, GELD TERUG GARANTIE!

Als het programma na 10 dagen niet bevalt, krijg je je geld terug! No questions asked.
Ik wil je graag helpen met deze training. Als het voor jou niet werkt, geen probleem, even goede vrienden. Het enige dat ik van je vraag is dat je me een mail stuurt met eerlijke feedback! Doe dit uiterlijk 10 dagen na aankoop van de online training.

Voor overige informatie lees mijn algemene voorwaarden.

 

VRAGEN & ANTWOORDEN

1. Is dit programma geschikt als ik acteur ben, maar niet in Maastricht heb gestudeerd?
Als je spraakles gehad hebt en gewend bent aan adem- en stemoefeningen kun je de training gewoon volgen. Het programma  is ontwikkeld naar aanleiding van vragen van oud-studenten van de Toneelacademie.

2. Kan ik de oefeningen fout doen?
Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Ook door oud-studenten die er niet in slagen thuis te oefenen. Maar fout doen bestaat niet. Fout is doen wat je altijd deed en dan verbetert er niet veel. Er is maar EEN CRITERIUM: het mag geen pijn doen. Dan moet je onmiddellijk stoppen. Misschien is je stem op dat moment te moe of niet in conditie. Het EHBO document geeft je dan meer informatie.

3. Als de 3 weken voorbij zijn, ben ik dan klaar?
Nee, natuurlijk niet! De oefeningen blijven beschikbaar. Je kunt ze zo vaak doen als je maar wilt en dat is zeker aan te raden. Je gaat ontdekken wanneer je welke oefeningen prettig vindt. Je merkt wanneer welke oefeningen voor jou niets doen en welke oefeningen wel. Je gaat ervaren dat je stem een eindeloos gebied is waarin altijd iets nieuws te vinden is: een ontdekkingsreis!

4. Wat moet ik doen als door de oefening mijn stem anders klinkt dan ik gewend ben?
Niets. Gefeliciteerd! Genieten! Columbus dacht Indië ontdekt te hebben na het oversteken van de Atlantische Oceaan maar het bleek Amerika. Fout? Nee: sta open voor alles wat zich aandient. Als je stem raar of anders klinkt. Keer je er niet van af, maar sta open voor deze nieuwe klank. Wie weet wat het je brengt. Penicilline is per toeval ontdekt. Geniet van de serendipiteit. Je zoekt iets en vindt iets heel anders!

5. Kan ik spierpijn krijgen van de oefeningen?
Ja, dat is zeer goed mogelijk. Nogmaals er is maar EEN CRITERIUM: het mag geen pijn doen. Maak onderscheid tussen spierpijn en echt pijn op je stem. Van sommige oefeningen kun je een vermoeid gevoel in sommige spieren krijgen, dit is normaal en vergelijkbaar met lichaamstraining. Je bent immers een conditie aan het opbouwen. Neem rust en laat de oefening een dag wachten.

6. Ik ben hees en verkouden. Mag ik dan oefenen?
Nee, bij voorkeur niet. Drink veel water, vertroetel jezelf en geef je stem de rust die het verdient. Als je moet optreden vind je in het EHBO document tips en adviezen.

7. Is dit programma ook geschikt als ik nog nooit spraakles heb gehad?
Nee. Ik adviseer je om te wachten tot het voorjaar. Ik ben een programma aan het ontwikkelen voor mensen die beroepsmatig veel spreken of het leuk vinden zich te ontwikkelen op dit gebied. In dit programma neem ik je bij de hand.
Als je hiervoor interesse hebt meld je dan aan voor de interesselijst.
Dit programma is specifiek voor acteurs en veronderstelt kennis en ervaring op het gebied van spraakoefeningen. Zij zijn al door de eerste moeilijkheden heen. Behoor je niet tot deze doelgroep, wacht dan op mijn volgende online training.

Word leermeester van je eigen stem!

DE STERREN VAN DE HEMEL SPREKEN

PRIJS € 139,- (incl. btw)

 • ONLINE TRAININGSPROGRAMMA VOOR ACTEURS
 • GEDURENDE 3 WEKEN, ELKE WEEK EEN NIEUWE LES
 • BESLOTEN FACEBOOKGROEP
 • MATERIAAL BLIJFT BESCHIKBAAR
 • BONUS EHBO-KIT
 • LAX VOX SLANGETJE CADEAU
BESTELLEN