De sterren van de hemel spreken

De stem op het toneel, de acteur die spreekt……..het fascineert mij al meer dan 30 jaar.
Van 1980 tot 2017 gaf ik les aan de Toneelacademie in Maastricht. En sinds augustus 2017 aan de theaterschool in Amsterdam waar ik nu ook artistiek leider van de toneelschool ben. Ik studeerde lang geleden logopedie, net als mijn opa die er in Den Haag een praktijk op na hield zoals je in de film The King’s Speech ziet. Wij moesten stil zijn als de mensen in zijn geheimzinnige kamer les kregen.

Inmiddels voel ik mij nauwelijks een logopedist. Ik geef geen therapie. Ik train met acteurs om hun stemmen sterker, rijker en mooier te laten worden. Onderzoek met hen hoe verschillende personages geloofwaardig kunnen spreken. Een acteur heeft zoveel stemmen in zich die allemaal gehoord willen worden! We bevrijden de spraak van oude gewoontes, psychische en fysieke blokkades. Als de stem vrij komt opent zich een wereld.

Ik studeerde theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, werd coördinator van de acteursopleiding in Maastricht en kon en kan maar niet ophouden met lesgeven. Aan studenten, ervaren toneelacteurs en aan acteurs die voor een film hun spreken willen veranderen.

Ik maak mijn kennis en ervaring, opgedaan in de wereld van het theater, graag beschikbaar voor alle mensen die hun spreken willen verbeteren. Omdat mijn hart daar ligt. We hebben allemaal de behoefte om ons uit te drukken. De stem is daarbij een fantastisch instrument. Maar soms is de stem uit het zicht geraakt, gevangen genomen door stress en spanning, is de connectie verbroken, het plezier verloren gegaan. Is de stem een vreemdeling geworden. En als we onszelf horen, schamen we ons dood en wenden ons af.
Of onze stem laat ons in de steek, doet raar, verraadt onze spanningen. Of we worden onzeker van het commentaar dat we krijgen: je mompelt, je kunt beter niet presenteren. Doodzonde.

Het goede nieuws is dat je met een beetje belangstelling en oefening je stem tot leven kunt wekken. Je stem kan je trouwe vriend en stralende bondgenoot worden. Ook jij kunt leren de sterren van de hemel te spreken. Daarvoor hoef je geen heel groot acteur te zijn, maar wel bereid zijn om een beetje te oefenen. Ik kan je daarbij helpen. Ik heb het mooiste vak van de wereld :-).